På flera håll i landet och runt om i Norden sattes gula Davidsstjärnor upp på judiska institutioner. Foto: Judiska Centralrådet i Sverige/privat

Judiska institutioner utsatta för skadegörelse – under årsdagen till kristallnatten

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet och runt om i Norden sattes gula Davidsstjärnor upp på judiska institutioner. Även här i Stockholm märktes den Stora synagogans fasad och den judiska institutionen Bajit. De gula lapparna var något judarna tvingades bära under nazismen, så att de kunde bli identifierade.

Stockholms Stora synagoga och den judiska institutionen Bajit, som bland annat är en förskola och grundskola, blev natten till söndag märkta med gula Davidsstjärnor. Det skedde på årsdagen av kristallnatten – då våldsamheterna mot judarna nådde sin kulmen.

– Det känns väldigt obehagligt just därför att det kommer på årsdagen av kristallnatten, alla känslor som förintelsen och kristallnatten för med sig. Men också att det sker så koordinerat och samordnat på olika platser. Dels i Sverige och i princip över hela Norden, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen

Händelserna har anmälts till polisen.

Hets mot folkgrupp

Två andra anmälningar har inkommit till polisen. Strax efter midnatt natten mot söndagen ska en butik på Norrbackagatan blivit utsatt för skadegörelse. Två okända gärningsmän ska ha klottrat antisemitiskt slagord på fasaden. När polisen kom till platsen var gärningsmännen borta.

Den andra anmälan gällde klotter riktad mot Vasa Real. Någon eller några ska ha sprejat hakkors på skolan och skrivit rasistiska samt antisemitiska slagord.

Polisen rubricerar båda fallen som hets mot folkgrupp. På Vasa Real rubriceras händelsen även under klotter med hat riktad mot skolan.

– Vi är oroade över hur judisk framtid ser ut i Sverige, säger Talli David, ordförande i Judiska ungdomsförbundet.

Kristallnatten

Kristallnatten kallades den förföljelse som judar utsattes för natten mellan 9 och 10 november 1938 på order av tyska propagandaministern Joseph Goebbels. Judiska affärer och synagogor förstördes över hela Tyskland och Österrike under natten. Kristallnatten har fått sitt namn efter allt krossat glas från skyltfönster.

Hundratals judar dödades och ännu fler föll offer de följande dagarna när förföljelserna fortsatte. Cirka 30 000 judar greps efter kristallnatten och sändes till koncentrationsläger.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.