Guldet flödade på lyxmässa

Uppdaterad
Publicerad

Världens första guld-Porsche i sällskap med guldslantar, feta smycken, choklad med ätbara guldflagor. Som en högkonjunkturens prick över i öppnade på fredagen Sveriges första guldoch lyxmässa.

-Nu är guldpriset det högsta på 27 år. En guldmässa ligger i tiden och så är det en manifestation för den lyxtrend som pågått de senaste tre, fyra åren, sade Anders Hallström, projektledare för mässan, till TT.

Kostar 1,8 miljoner

Vädergudarna var inte nådiga när den haussade, gyllene bilen avtäcktes på förmiddagen. Regnet strilade ner över den blanka karossen och dess lager av 22 karats guld.

-Den är till salu för omkring 1,8 miljoner kronor, men det har spekulerats om huruvida Sverige är rätt marknad. En person från Hongkong har visat intresse för den – och tre till, berättade Hallström.

Inne på Berns, där mässan hölls, var det torrare. En salig och rätt spretig blandning av prylar och upplevelser med guld som gemensam nämnare visades.

Ätbart guld

Ett schweiziskt företag hade klubbor, choklad, vin och cigarrer prydda med ätbart guld. En spa-anläggning visade en lyxmassage med olja med guldstoft i. Olika investmentbolag pekade på grafer över det stigande guldpriset.

En pantbank visade tjocka guldlänkar som aldrig lösts ut. Och i baren serverades – Spendrups Guld. Ett udda inslag var James Bond-museet från Nybro som konstant spelade ledmotiven ur Goldfinger och Mannen med den gyllene pistolen.

-Den röda tråden är guld som fascination, sade Hallström.

TT: Vad säger du till dem som tycker att det här är osmakligt och frosseri i en tid då världssvälten är utbredd och gatuvåldet ökar?

-Ja, det bäddar ju för den diskussionen. Det är inte så att vi förespråkar lyxkonsumtion, men det här handlar om guld och man hamnar i den diskussionen.

-Själv har jag ingen kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.