Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du följa bilarnas förvandling och första etappen av resan till Ukraina. ”Det känns bra, som att man gör en god gärning”, säger gymnasieeleven Tilly von Reis. Foto: Daniel Díaz/SVT

Gymnasieelev åker krigsbil till Ukraina: “Vet inte vad jag gett mig in på”

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Värmdö Tekniska Gymnasium har lackerat och förstärkt tre fordon som ska levereras till stridsförband i Lviv i västra Ukraina. En av förarna som kör dit bilarna är 18-åriga Tilly von Reis.

– Jag vet inte vad jag gett mig in på egentligen, säger Tilly von Reis.

Tilly von Reis, 18 år – kör en av bilarna som ska till Lviv, tillsammans med fordonsläraren Hasse Vikström och skolans rektor, Malin Wincrantz. Skolan har rustat tre bilar och under torsdagen tog de färjan från Nynäshamn till Polen för att sedan köra vidare mot den ukrainska gränsen.

Ingen av förarna har säkerhetsutbildats men de är väl medvetna om att det sker på egen risk.

– Den här resan har inte har något med skolan att göra, det är elevens föräldrar väl informerade om, förklarar rektorn Malin Wincrantz.

Skolan fick frågan av en volontärorganisation

Det var organisationen Blågula bilen som kontaktade VTG och frågade om skolan kunde hjälpa till med att rusta upp de tre donerade bilarna.

Hur tänker ni på att bidra med materiell till ett krig?

– Ukraina måste vinna, det är det enda acceptabla sättet som det här kriget kan ta slut på, säger Douglas Spangler, förbandsledare på Blågula Bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.