Gymnasium i Tumba stängs omedelbart

Publicerad

Gymnasiet Praktiska Tumba stängs omedelbart sedan Skolinspektionen har funnit allvarliga brister.

Skolinspektionen har hittat brister vid 38 gymnasieskolor som drivs av Praktiska Sverige AB. Praktiska Tumba är den enda som stängs direkt.

– Vi har gjort en grundlig utredning av praktiska Tumbas verksamhet, som innefattar ett flertal besök, och vi bedömer nu att det inte finns förutsättningar för skolan att driva verksamheten vidare, säger undervisningsrådet Thomas Nilsson vid Skolinspektionen.

Granskningen visar att skolorna inte lyckas ge eleverna den utbildning de har rätt till. Samtliga brister i arbetet med särskilt stöd, trots att en hög andel av eleverna bedöms ha behov av det.

Kunskapsresultaten är låga, många lärare är visstidsanställda utan pedagogisk högskoleexamen och flera av skolorna saknar tillgång till skolsköterska och kurator.

Har inte rättat till brister

Praktiska Tumba i Botkyrka kommun har drygt 100 elever. Skolan har tidigare fått kritik, men har bara rättat till ett fåtal av de brister som Skolinspektionen pekat ut, trots att detta skulle ske inför terminstarten i höstas.

”De missförhållanden som kvarstår på skolan är allvarliga. Det handlar bland annat om trygghet och studiero, rätten till särskilt stöd, det pedagogiska ledarskapet, utvecklingen av utbildningen samt arbetsplatser för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL)”, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

– Sammanfattningsvis får eleverna inte en tillräckligt bra utbildning. De får inte särskilt stöd, det är en stökig miljö och det pedagogiska ledarskapet har länge varit svagt. Nu finns en ny rektor men han får mest ägna sig åt akuta utryckningar, säger Thomas Nilsson.

Ingen blixt från klar himmel

Skolinspektionens beslut att stänga skolan kommer inte som en blixt från klar himmel för huvudmannen. Myndigheten har tidigare haft ett möte med företaget och förklarat det allvarliga läget.

TT: Så varför har det gått så långt att ni ser er tvingade att stänga skolan?

-Bristerna är fortsatt så allvarliga att det saknas förutsättningarna för en verksamhet av god kvalitet. Men det är en fråga för huvudmannen varför den inte kommit tillrätta med bristerna, säger Thomas Nilsson.

SVT: Är det inte väl drastiskt att stänga skolan från en dag till den andra?

– Vi har inte stängt från den ena dagen till den andra. Vi har gjort ett flertal besök på skolan, och kommit fram till att den inte kan drivas vidare, säger Thomas Nilsson.

Hemkommunerna ansvarar för eleverna

Nu är det elevernas hemkommuner som måste erbjuda eleverna på Praktiska Tumba gymnasieutbildning.

– Vi uppmanar eleverna att vända sig till sina hemkommuner för att hitta vidare i sin gymnasieutbildning, säger Thomas Nilsson.

Skolinspektionen ska i dag kontakta elevernas hemkommuner angående stängningen.

Praktiska Sverige har tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut. Om man överklagar kommer beslutet att gälla tills domstol har avgjort ärendet.

Fler skolor kan stängas

Skolinspektionens kritik om dåliga elevresultat, bristande stöd och obehöriga lärare berör samtliga Praktiska Sveriges gymnasieskolor. Men om fler än skolan i Tumba kommer att stängas är för tidigt att uttala sig om. Tumba var först ut i granskningen, förklarar Thomas Nilsson.

– Uppföljningsarbetet pågår och vi kommer att besöka ett antal skolor. Tumba är den enda hittills där vi fullföljt granskningen.

Senast Skolinspektionen stängde en skola med omedelbar verkan var tidigare i höst, och då gällde det riksinternatskolan Lundsberg. Stiftelsen för Lundsberg överklagade beslutet, och det kan även Praktiska Sverige göra.

Stenhård konkurrens

Tidigt i somras, strax före sommarlovet, stod det klart att friskolekedjan JB Education skulle lägga ned sina skolor. Kort därefter försattes bolaget i konkurs.

Praktiska Sverige är, precis som JB Education var, verksam på gymnasiemarknaden där konkurrensen om eleverna är stenhård. En rad företag som driver gymnasieskolor går med förlust och riskerna för konkurs har ökat i branschen. När JB Education gick i konkurs ägdes koncernen av danska riskkapitalboaget Axcel. Praktiska Sverige ägs av ett annat riskkapitalbolag: FSN Capital.

Praktiska har skolor på följande orter

Visa

Borås Botkyrka

Falun Gnesta

Gävle Göteborg

Halmstad Helsingborg

Jönköping Kalmar

Karlskrona Karlstad

Kristianstad Kungsbacka

Linköping Luleå

Malmö City

Malmö Limhamn

Nacka Nykvarn

Märsta Täby

Skellefteå Skövde

Stockholm Sundsvall

Sunne Södertälje

Trollhättan Tumba

Uddevalla Uppsala

Västerås Växjö

Ystad Örebro

Örnsköldsvik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Praktiska Tumba stängs

Mer i ämnet