Foto: Lester Castro

Gymnastik snabbast växande sporten – parkour är förklaringen

Publicerad

Intresset för individuella sporter har ökat markant i Sverige. Gymnastik är den idrott som vuxit snabbast och en stor förklaring är det växande intresset för sporten parkour.

Parkour kommer från Frankrike och blev en sport på 80-talet. Det går ut på att så snabbt, smidigt och effektivt som möjligt ta sig förbi olika hinder i stadsmiljö, utan att använda hjälpmedel.

Intresset har ökat rejält och i dag finns det 150 parkourföreningar i Sverige. Det är en ökning med 50 procent under de senaste fem åren.

– Parkouren är intressant för att det är mycket inslag av akrobatik, men man tävlar, tränar och bedöms inte på samma sätt som i till exempel artistisk gymnastik, säger Christine Dartsch som är föreståndare för Centrum för idrottsforskning.

Christine Dartsch, Centrum för idrottsforskning. Foto: Street Mentality/SVT

Individuella sporter ökar mest

Parkour som idrott räknas till gymnastiken. Centrum för idrottsforskning har tittat på idrottens utveckling mellan år 2010 och 2016 och siffrorna visar att gymnastik är den snabbast växande idrotten i Sverige.

Parkourhallen i Sundbyberg är Sveriges största. Foto: Street Mentality

Konståkning, taekwondo och karate ligger också i topp över de idrotter som intresset ökat för, vilket visar att det är individuella sporter som växer mest.

– Det kan ju vara en samhällstrend, där individuella idrotter tilltalar barn och ungdomar mer. Man tävlar och tränar i blandade åldrar och kön, vilket kan vara ett uttryck för att man vill utöva idrott på ett annat sätt än vad man traditionellt sett har gjort, säger Christine Dartsch.

Idrotter som ökat år 2010-2016

Gymnastik +55%

Konståkning +32%

Taekwondo +28%

Budo +20%

Karate +16%

Simidrott +14%

Skidor +7%

Fotboll +6%

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.