Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 12-åriga Noomi och andra stockholmare som tänkt gå på lördagsbio men fick hitta på något annat. Foto: Tommy Bergman/SVT

Hackerattack mot flera företag – orsakar biokaos

Uppdaterad
Publicerad

Många biobesökare fick på lördagen ändra sina planer. Filmstaden kunde varken sälja biljetter eller snacks efter att it-leverantören Tietoevry utsatts för en hackerattack.

Även Rusta och Granngården är drabbat.

Det går inte att köpa biobiljetter hos Filmstaden via hemsidan eller appen. Det beror på att Filmstadens it-leverantör Tietoevry svenska datacenter drabbats av en ransomware-attack.

På Hötorget i Stockholm hade 12-åriga Noomi och hennes familj tänkt titta på film på Filmstaden Sergel. Men så blev det inte.

– De sa att de stängt ner allting så vi kunde inte se på bio, berättar Noomi.

Inga popcorn till bion

För Filmstaden innebär hackerattacken att det inte går att köpa biljetter via hemsidan eller appen. Vid 18-tiden på lördagen blev det dock möjligt att köpa biobiljetter, snacks och läsk med Swish.

Problemen omfattar även Svenska Bios biografer, också hos dem finns möjlighet att betala med Swish.

– Vi har inte fått information om prognos. Men vi hoppas på en lösning så snart som möjligt, säger Malin Lazar, presskontakt på Filmstaden, till TT.

Rusta och Granngården drabbade

Fler kunder än Filmstaden är drabbade, två av dem är Rusta och Granngården. Hos Rusta ligger e-handeln nere medan Granngården håller alla butiker stängda på grund av attacken, eftersom kassasystemet ligger nere.

Tietoevry skriver i ett mejl till TT att man inte kan ge några kommenterar om attacken i nuläget.

”Alla ansträngningar just nu är inriktade på att utreda och mildra effekterna”, skriver företaget i ett mejl till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.