Foto: Mohammed Attia/TT

Hakkors klottrade på Stockholms moské

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har någon sprayat hakkors på dörrarna till huvudentrén till mosken vid Björns trädgård på Medborgarplatsen.

Det är inte första gången som moskén blir utsatt för den här typen av hatbrott.

– Det är sorgligt. Verkligen beklagligt. Jag är på väg dit nu för att se hur det ser ut, säger Omar Mustafa som är ordförande och presstalesman för Islamiska förbundet.

”Året inleds med hakkors klottrat på porten till Stockholms Moské, igen”, skriver han på twitter.

Hotas ofta

Moskén får ofta ta emot olika typer av hot- och hatbrev.

– Det sorgliga är att de flesta församlingar väljer att hålla tyst om hoten. Man vill inte provocera i onödan, det leder bara till ännu mer hot. Men nu valde vi att gå ut med detta, säger Omar Mustafa.

– Det har varit hakkors tidigare, men det är första gången det är i den här omfattningen och på huvudentrén, säger Mustafa till TT.

Förra året anmäldes drygt 300 så kallade hatbrott med islamofobiska motiv. I siffran ingår brott mot både personer och egendom.

Utreds av polis

Skadegörelsen vid Stockholms moské är anmäld och utreds av polis.

Omar Mustafa är kritisk till att det inte finns en ordentlig krisberedskap för personalen när församlingar blir utsatta för den här typen av hot.

– Det är för enkelt att begå hatbrott mot muslimska församlingar. Det finns inga säkerhetsåtgärder att tala om. Vi har haft samtal med beslutsfattare om att det måste ske en ändring, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hatbrott i Stockholm

Mer i ämnet