Risk för att fler tåg ställs in på grund av sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ställer in hälften av alla tågavgångar genom Stockholm i helgen på grund av sjukdomsbortfall i personalen på trafikledningen – och det kan bli fler inställda avgångar.

– Det finns alltid risk för det, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Trafikverkets beslut gäller fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg från lördag klockan 14.00 till och med söndag klockan 04.00.

Enligt myndigheten har man aldrig tidigare behövt ställa in så här många avgångar på grund av sjukdomsfall inom personalgruppen.

– Jag har jobbat sedan 1988 med den här typen av frågor och jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT Nyheter.

”Kommer bli en påverkan”

Detta påverkar tågtrafiken i Uppsala där bland annat SJ fått ställa in flera avgångar på lördagen.

– Vi har fått rätta oss efter Trafikverkets beslut och har fått ställa in cirka 20 avgångar mellan Uppsala och Stockholm på lördag. Det är framför allt eftermiddagen och kvällen som påverkas eftersom vi inte har någon trafik på natten, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Det är inte bara smittläget utan även ovädret som påverkar trafiksituationen i bland annat Östergötland, Småland, Skåne, Halland och Västra Götaland just nu. Trafikverket konstaterar att det kan bli några besvärliga dygn för både tåg- och biltrafik och avråder på grund av kraftiga vindar med orkanstyrka i större delar av Sverige även från ej nödvändiga resor under helgen.

Även Mälartåg har ställt in avgångar, och kör kortare tåg.

– Det kommer att bli en påverkan på trafiken men hur stor är svår att säga. Vi uppmanar våra resenärer att planera sin resa och hålla koll på vår hemsida för att se vilka tåg som går och när, säger Niklas Ekström på MTR pressjour, som har hand om Mälardalstrafiken.

Risk för fler inställda tåg

Men persontrafiken tycks klara sig relativt bra sett till omständigheterna.

– Alla tre bolagen, Mälartåg, SJ och SL, har på olika sätt lyckats lösa det så att det ändå går fler tåg än vad man befarade från början, säger SVT Nyheters reporter Cecilia Andersson på plats på Stockholms Centralstation.

Det rådande läget kan komma att påverka tågsituationen fram till måndag. Och det går inte att utesluta fler inställda avgångar, enligt Bengt Olsson på Trafikverket.

– Det finns alltid risk för det. Sverige har ett väldigt ombytligt väderklimat, men när det gäller sjukdomsläget är det tyvärr ett rörligt mål.

Här kan du se hela SVT Nyheters direktsändning om de inställda tågavgångarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.