Hållbarhet i centrum i ny kupol

Publicerad

Det har byggts byggts en gigantisk kupolformad byggnad vid Kungliga Tekniska Högskolan – ett slags klimatskal på KTH.

Dome of Visions är namnet. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och stadsodlingar för att kunna vara självförsörjande på det gröna. Den kupolformade byggnaden i trä och transparent plast har en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter.

– Det här är en ny plattform i ett samarbete mellan NCC och KTH som kommer att göra olika programpunkter på olika teman. Vi ska röra oss kring innovation och hållbarhet, säger Björn Norberg – intendent för Dome of Visions.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard ska ha låtit sig inspireras av Buckminster Fullers vision när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte uppmärksamhet vid uppförandet 2013. Syftet med visionsbyggnaden är att stimulera och inspirera allmänhetens tankar och idéer kring en hållbar framtid samt utmana invanda mönster och tankar.

Odlingen har en central roll vid plattformen. Det som skördas under året kommer att tillagas av kockarna i Dome of Visions café. Platsen kommer vara öppen för allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer