Halv miljard i underskott men Karolinska får inga extra pengar

Publicerad

Karolinska förväntas gå med ett underskott på en halv miljard kronor i år. Men det blir inga extra pengar säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Texten har tillfogats en rättelse. Underskottet gäller hela Karolinska sjukhuset och inte endast Nya Karolinska som det stod i en tidigare version.

– Jag ser oerhört allvarligt på underskott, i synnerhet som vi har tillfört ytterligare 600 miljoner utöver avtalet, redan under 2018. Jag ställer krav på alla våra verksamheter att de ska hålla sin budget.

Vad ska ni göra för att vässa sjukhusets ekonomi?

– Det handlar om att se till att sjukhuset har kontroll över sin ekonomi, att man kapar beslutsvägar och har tydligare beslutsstrukturer. Men det är styrelsens sak på Karolinska att ytterst vidta de nödvändiga åtgärderna.

Utreder utreder övertagande

Under måndagen presenterades det nya styret för landstinget i Stockholm. Alliansen sitter kvar vid makten, den här mandatperioden tillsammans med Miljöpartiet – ett av de partier som kritiserat alliansen för deras hantering av Nya Karolinska sjukhuset.

Miljöpartiet och alliansen har i och med samarbetet kommit överens om är att utreda möjligheten att ta över ägandet av projektbolaget som står för drift och underhåll av Nya Karolinska. Förhoppningen är att det ska möjliggöra en omförhandling av de dyra och långa avtal som gäller för driften av byggnaden.

– Det är ingen hemlighet att vi från Miljöpartiets sida har varit besjälade i att vi ska komma framåt med konkreta åtgärder när det gäller till exempel Nya Karolinska, vi har kritiserat driftavtal och så vidare. Men nu har vi landat i en tydlig skrivning, säger Tomas Eriksson, tillträdande landstingsråd (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blågrönt styre i Stockholms landsting

Mer i ämnet