Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Silver Edmén berätta om hur han gick från vittne till brottsoffer, i videon ovan. Foto: SVT

Han gick från vittne till brottsoffer – nu tar han fram en innovativ lösning

Uppdaterad
Publicerad

Silver Edmén bevittnade och filmade en olovlig körning av en stulen moped och ringde då 112. Han blev hänvisad till en mötesplats för att skicka över bevismaterialet till polisen men i polisbilen satt en av gärningsmännen. En vecka senare blev han misshandlad av samma gärningsman.

Nu utvecklar Silver Edmén en app där bevismaterial kan skickas in anonymt och på ett säkert sätt till polisen.

– Vi måste hitta ett sätt att få människor att våga vittna. I mitt fall såg vi ju att det var ett riktigt misslyckande eftersom jag blev ett brottsoffer och tvingades lämna mitt hem och leva under skyddad identitet, säger han.

Polisen: Utvecklar helst egna plattformar

Just nu är Silver Edmén i ett stadium där han tillsammans med utvecklare skissar på en modell för appen och letar efter investerare. Men det kan vara en svår produkt att få ut på marknaden.

– Generellt är Polismyndigheten mycket restriktiv med användande av tredjeparts-appar. Utveckling av appar som myndigheten har behov av sker i allmänhet genom egen försorg, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid Polismyndigheten.

Hör Silver Edmén berätta sin historia och hur han tror att man kan lösa problematiken, i videon ovan.

SVT har sökt Polisen för en kommentar om förloppet kring misshandeln och efterföljande utredning:

– Det låter som en olycklig händelse. Det är inte ett arbetssätt vi eftersträvar. Vittnen ska alltid skyddas så långt som möjligt, för vid en förundersökning och under en domstolsprocess blir ju vittnets namn trots allt offentligt, säger Ola Österling, presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.