Trots att det bara är fyra grader i vattnet, badar Karl Börjesson på en ny plats i Stockholm varje dag. Foto: Pia Heick/SVT

Karl vinterbadar för att hjälpa hemlösa barn

Uppdaterad
Publicerad

Karl Börjesson har bestämt sig för att vinterbada varje dag från den 1 december och fram till julafton. De iskalla doppen filmas och läggs ut på sociala medier, där besökarna uppmanas donera pengar till Stockholms Stadsmissions arbete för hemlösa barn.

Det ligger snö i luften när Karl Börjesson kommer till en brygga vid Djurgårdsbrunnsviken för att ta sitt dagliga dopp.

Han, som tidigare kallades för badkruka av sina vänner, har vinterbadat varje dag sedan den första december och det ska han fortsätta med ända fram till julafton.

De dagliga baden filmas och läggs sedan ut i sociala medier, där människor uppmanas skänka pengar till Stockholms Stadsmission.

– Jag gör en insamling för att stötta deras arbete. Jag har läst att över 700 barn i Stockholms stad saknar stadigvarande boende och det här är mitt sätt att försöka hjälpa till, säger Karl Börjesson.

– Det är bättre att fingrarna domnar bort än att benen gör det, säger Karl Börjesson. Foto: Pia Heick/SVT

Fyra grader i vattnet

Trots den ruggiga snålblåsten, tvekar inte Karl Börjesson att klä av sig. Iklädd mössa och badshorts, klättrar han sedan ner för badbryggans stege.

Det plaskar lite när han sakta sänker ner kroppen i det fyragradiga vattnet.

– Man ska inte göra det här om man har hjärtproblem, säger han med flämtande röst.

”Det är viktigt att ta på sig varma kläder direkt när man kommer upp. Då behöver man ingen bastu”, säger Karl Börjesson. Foto: Pia Heick/SVT

Insamlingen har gått bra

Den ursprungliga tanken var att badkalendern skulle dra in 12 000 kronor. Redan efter några dagar hade målet nåtts och med drygt en vecka kvar till julafton har över 33 000 kronor samlats in.

– Jag är helt överväldigad och glad över vilken respons jag fått. Det känns verkligen som att man kan göra skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.