Linnéa Claeson. Foto: SVT

Handbollsstjärnan trött på penisbilder

Uppdaterad
Publicerad

Linnéa Claeson spelar i elitserien i handboll. Hon får dagligen trakasserande meddelanden och penisbilder från främmande män. För att uppmärksamma vad tjejer och kvinnor får utstå i sociala medier har hon startat Instagramkontot ”Assholesonline”.

25-åriga Linnéa Claeson spelar för Nackaklubben Skuru IK och har också flera meriter från ungdomslandslaget. Varje dag, och ofta efter handbollsmatcher, får hon motta obehagliga meddelanden från för henne okända män.

– Jag får meddelanden från främmande män varje dag, och de är av olika allvarlighetsgrad. Vissa skriver ”hej” en gång i veckan i fyra år och andra skickar direkta våldshot eller sexuella inviter.

Fick tidigt trakasserier

Trakasserierna i sociala medier och på nätet har Linnéa fått utstå ända sedan hon som liten började med internet.

– Direkt när jag började med MSN (chattprogram) så minns jag att främmande män skickade ”sexbilder” till mig. När jag var tio år var det en gubbe som runkade i webbkamera. Jag blev skiträdd och sprang ut till min pappa.

Linnéas framgångar inom handbollen har lett till en del publicitet i medier, och i samband med det har trakasserierna eskalerat. 

”Handlar om en skev kvinnosyn”

– Jag tycker att det är fruktansvärt och jag tycker att det tyder på ett stort samhällsproblem. Det här handlar inte om mig personligen, utan det är otroligt många kvinnor som erfar det här världen över. Det handlar om en skev kvinnosyn.

För att uppmärksamma vad tjejer och kvinnor får utstå delar hon med sig av en del meddelanden på sitt Instagramkonto ”Assholesonline”. Där kan man också se hur hon har svarat till männen.

Trakasserierna kommer i sociala medier. Foto: Privat

– Jag svarar ibland när jag blir riktigt förbannad och känner att ”nej, nu har han satt sin sista potatis, nu ska han få”. Jag svarar tillbaka, driver lite i konversationen och använder min humor för att avväpna de här personerna.

Skickar bilderna vidare

Det händer att Linnéa skickar meddelanden och bilder vidare till männens anhöriga.

Linnéa Claeson lägger ut delar av konversationer på Instagram. Foto: Privat

– Det är så klart en risk jag utsätter mig för eftersom det finns en risk att de här personerna får ett hämndbegär. Man får tänka över sitt agerande och vad det kan få för konsekvenser, säger Linnéa och fortsätter:

– Jag känner att det är värt det även de gångerna då jag blir rädd. Jag måste orka vara modig för det kommer en generation efter oss som behöver att vi kämpar nu så som tidigare kvinnor gjort för oss, som gjorde att vi fick rösträtt och att vi fick ge oss ut på arbetsmarknaden, säger Linnéa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.