Foto: SVT

Handlare lunchstängde i Husby – protest mot kriminaliteten

Publicerad

Handlarna i Husby har tröttnat på brott och våld, och under torsdagen stängde de sina affärer under lunchen som en protest mot att det inte finns några vakter i centrum.

Det här är andra gången som butikerna i Husby stänger i protest mot rån och inbrott, förra gången var vid årsskiftet. Då krävde de fler poliser och att politikerna agerade mot våldet.

Men inte mycket har blivit bättre, menar Husbys handlare, så idag stängde flera butiker i protest mot vad de upplever som ett svek från politikernas sida.

– Vi är besvikna, vi blev lovade väktare men vad hände, säger Salam Kurda, ordförande för Husby företagarförening och initiativtagare till dagens protest i Husby.

Fastighetsbolagets ansvar säger politikerna

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) menar i sin tur att det är upp till kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder, som äger centrumet, och den lokala företagarföreningen, att anlita vaktbolag.

– Handlarna i Husby känner sig otrygga och mycket av de problem de signalerar är ju polisens uppdrag. Men kommunen har också ansvar, säger Karin Wanngård.

Svenska Bostäder håller på med renoveringar och ombyggnation i Husby Centrum och Karin Wanngård säger att i det arbetet ska det vara ett nära samarbete med handlarna om trygghetsåtgärder.

– Det kan handla om kameror eller vakter, men det måste handlarna och fastighetsägaren vara överens om.

Lokalpolisen säger att det inte blivit otryggare

Martin Marmgren är områdespolis i Järva och tycker inte att det blivit otryggare det senaste året.

– Kameraövervakningen som sattes upp har gjort det lugnare men samtidigt så har det skett flera mord på andra sidan Järvafältet vilket lett till att resurserna här har tunnats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer