Här visar Janine Karlsson och Thomas Wester runt medan de bygger sitt attefallshus i Saltsjö-Boo. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Häng med när Janine och Thomas bygger attefallshus i Saltsjö-Boo

Uppdaterad
Publicerad

Fler vill bygga attefallshus i och runt Värmdö, efter lagändringen i mars som gör det möjligt att bygga större. Janine Karlsson och Thomas Wester i Saltsjö-Boo i Nacka kommun började bygga sitt attefallshus redan förra året.

– Vi bygger ett attefallshus som vi kan hyra ut, säger Janine Karlsson.

Även i Huddinge kommun syns en ökning av attefallsärenden – som är en orsak till att antalet bygglovsansökningar har minskat. Det krävs nämligen i regel inget bygglov när du bygger ett attefallshus.

Det här gäller när du ska bygga attefallshus

  • Det krävs inget bygglov för att bygga ett attefallshus. Däremot krävs det i de flesta fall en anmälan till byggnadsnämnden.
  • Om attefallshuset ska användas som komplementbostadshus krävs alltid en anmälan.
  • Ett startbesked krävs för att få börja bygga och ett slutbesked behövs för att få ta byggnaden i bruk i de fall en anmälan krävs.
  • Om det görs ändringar av attefallshuset efter att det är färdigbyggt kan det krävas bygglov, trots att själva attefallshuset inte krävde lov när den uppfördes.
  • Inom detaljplanerat området krävs det bygglov för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial på ett attefallshus om åtgärden innebär att byggnaden eller områdets karaktär väsentligt förändras. Även sådana åtgärder som inte väsentligt förändrar byggnadens eller områdets karaktär kan kräva bygglov. Det gäller om kommunen i detaljplan har infört bygglovsplikt för dessa åtgärder.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.