Hans Elfver var en av åtta som drabbades av legionella. Nu utreds utbrottet av polisen. Foto: Sanne Väli-Tainio/SVT

Hans blev svårt sjuk av legionellautbrottet i Kista – nu utreds det av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En gul postitlapp med ordet legionella. Så fick Hans Elfver beskedet att han smittats av legionella från ett kyltorn i Kista förra hösten.

I onsdags rapporterade tidningen ”Mitt i” att utbrottet nu utreds av polisen som ett brott – något som Hans Elfver välkomnar.

Förra året insjuknade åtta personer i legionella som spreds i luften via ett kyltorn i Kista, som ”Mitt i” har berättat tidigare. Hans Elfver var sjuk i tio månader, gick ned 16 kilo och lever fortfarande med både fysiska och psykiska problem. Han hade tur, men fyra personer miste livet.

– Jag kontaktade Stockholms advokatbyrå och ville ha lite hjälp. Men jag fick till svar att som enskilt person kan jag inte hämta nånting av det här, säger Hans Elfver som drabbades av sjukdomen och hade tänkt anmäla utbrottet i Kista själv.

Hör Hans Elfver själv berätta om sjukdomen i klippet ovan.

Utredning startad

Nu utreds utbrottet av åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, det skriver tidningen ”Mitt i”. Rubriceringarna är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom och grovt miljöbrott, men ingen särskild person eller organisation är utpekad eftersom det inte finns någon ansvarig för kyltorn.

– Utredningen pågår och vi jobbar under förundersökningssekretess, säger Helena Eckerrot Flodin till ”Mitt i”.

”Måste besiktiga kyltorn, precis som bilar”

Hans Elfver tycker det är bra att en utredning nu har startats och hoppas på en hårdare reglering för kylsystem.

– Mitt mål är iegentligen inte att få skadestånd, utan jag hoppas på en lagstiftning som ser till att någon måste besiktiga sådana här aggregat, precis som bilar måste besiktigas för att vara säkra att köra med i trafiken, säger Hans Elfver som själv jobbar med att sälja bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.