Hantering av kärnavfall i Forsmark stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Statens strålskyddsinstitut (SSI) stoppar all deponering av avfall vid slutförvaret i Forsmark eftersom strålskyddskraven inte efterlevs. -Vi har hårda krav, säger Anders Wiebert vid SSI.

SSI anser att Svensk kärnbränslehantering (SKB), som ansvarar för driften av slutförvaret för radioaktivt driftavfall i Forsmark (SFR), bland annat tagit för lång tid på sig att komma in med begärda redovisningar.

De redovisningar som har kommit är otillräckliga för att avgöra om strålskyddsvillkoren uppfylls, det går inte att säga hur man säkerställer innehållet i de radioaktiva ämnena.

Inte akut

En annan brist är att SKB överskrider gällande strålskyddsbegränsningar.

-Vi ser att man inte ligger inom de gränser som vi ställt upp, säger Anders Wiebert, som är tillförordnad verksamhetsansvarig för slutförvarsfrågor.

Han påpekar att det i dag inte finns någon akut fara för omgivningen.

-Men vi har hårda krav på att de här slutförvaren inte ska förorena miljön i framtiden på annat än ett försumbart sätt.

Börje Torstenfelt, enhetschef vid SKB, säger att det inom kort ska lämnas in en ny ansökan för att höja tillståndet för de radioaktiva ämnena i förvaret.

-Tillståndet baseras på en uppskattad produktion på 1980-talet när SFR byggdes. Det baseras inte på säkerhetskrav utan på kraftverkens bedömning av vad de kommer att producera. Därför vill vi ansöka om ett nytt tillstånd som speglar den faktiska produktionen i dag.

Sopor och skrot

Enligt Torstenfelt pågår ett arbete med en analys för att visa att SKB fortfarande uppfyller de långsiktiga säkerhetskraven. Den analysen lämnas in vid årsskiftet. Han säger att förvaret är säkert.

-Den bedömning vi har gjort är att om två till fyra tusen år kan det som högst bli en risk motsvarande en tandläkarröntgen.

Deponeringen vid Forsmark stoppas från och med den 21 juni. Börje Torstenfelt säger att det rör så kallat låg- och medelaktivt avfall som till exempel sopor och skrot. Avfallen lagras tills vidare på kraftverken.

-De har tillgängligt lagringsutrymme på kraftverken, säger Torstenfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.