Här är fem likheter mellan pesten 1710 och covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Hur såg den svenska strategin ut när Karl den tolfte var kung? Fick folk abstinens av att sitta i karantän? Magnus Västerbro, författaren till boken ”Pestens år: Döden i Stockholm 1710”, berättar i klippet att det finns en hel del paralleller mellan idag och för dryga 300 år sedan.

Fem likheter mellan livet under pesten och livet under coronapandemin listas i klippet här ovan.

Men förutom de fem likheterna finns det ytterligare saker som förenar. Bland annat var det större andel trångbodda som 1710 insjuknade och dog, och liknande teorier har förts fram under pandemin.

Coronapandemin

Dessutom ägnade sig myndigheterna åt smittspårning i viss mån, och folk höll sig också uppdaterade kring antalet dödsfall.

– Jag gör det i alla fall varje dag. Man vill se om det börjar bli bättre, säger Magnus Västerbro.

Det som skiljde åt

Men det finns också skillnader.

– Corona dödar så oerhört mycket färre än vad pesten gjorde som dödade mellan 60-70 procent av alla som smittades.

– Pesten drabbade också alla lika hårt. Hälften av alla skolbarn i Stockholm dog.

Vård och social trygghet

Dessutom kan man göra så mycket mer idag än då.

– Sjukvården är så oerhört mycket bättre. Och myndigheterna kan hjälpa människor att överleva. På den tiden kunde man inte betala ut pengar till folk som måste vara hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet