Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects.

Här är frågorna Alliansen och MP behöver lösa

Uppdaterad
Publicerad

För att Alliansen i Stockholms stadshus ska få med sig Miljöpartiet i ett samarbete krävs det att man kan komma överens i ett antal frågor där partierna har olika åsikter. Det planerade Nobelcentret på Blasieholmen är en sådan fråga, liksom Östlig förbindelse och ekonomiskt bistånd till papperslösa.

Under onsdagen berättade Moderaternas Anna König Jerlmyr att partiet släpper kravet på tiggeriförbud då det skulle kunna vara av symbolisk vikt för att underlätta förhandlingarna över blockgränsen.

Men det återstår en hel del frågor att lösa vid ett eventuellt samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet.

Nobelcenter

En av de hetaste stadsbyggnadsfrågorna på senare år har varit Nobelcentret på Blasieholmen, där åsikterna om projektet skär rakt igenom blockgränsen. Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna stöder projektet medan övriga partier i fullmäktige är emot.

Östlig förbindelse

När det gäller Östlig förbindelse, trafikleden som ska binda i hop Norra och Södra länken under Saltsjön, har partierna också skilda åsikter. Efter att Centerpartiet tidigare i år ändrat ståndpunkt och sagt att man under vissa förbehåll är positivt till Östlig förbindelse står nu hela Alliansen bakom projektet – vilket Miljöpartiet inte gör.

Bistånd till papperslösa

En annan trätofråga i Stockholms stad har varit om papperslösa barnfamiljer ska få ekonomiskt bistånd, utöver så kallad nödhjälp. Enligt socialtjänstlagen är kommuner inte skyldiga att ge den typen av ekonomiskt bistånd, men Stockholm och Malmö har valt att göra så.

Miljözoner

En fjärde fråga för partierna att diskutera är den om miljözoner. Miljöpartiet vill införa miljözoner i Stockholms innerstad där bara vissa bilar ska få köra. Men Moderaternas oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr har sagt att en röst på Moderaterna i valet innebär ett tydligt nej till miljözoner år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.