Möt mannen bakom den omtalade Harry Potter-busskuren. Foto: Frida Claesson/SVT

Ekeröbo skapade unik Harry Potter-busskur

Uppdaterad
Publicerad

En stark fascination för den brittiska TV-serien Tillbaka till Aidensfield resulterade i en unik busskur – och medialt intresse från de brittiska öarna. Ekeröbon Hans Christiansen är mannen bakom den omtalade ”Harry Potter-busskuren”.

Egentligen är det ett missvisande smeknamn. Det var TV-serien Tillbaka till Aidensfield – en såpopera som utspelar sig i en engelsk småstad på 60-talet – som var inspirationen till busskurens utformning. När Hans Christiansen hörde att serien skulle läggas ner reste han till England och blev inspirerad.

Hemma på Ekerö försökte han sedan sälja in idén i sin villaförening att smycka busskuren i samma stil som tågstationen som finns i staden, och som figurerar flitigt i TV-serien. Men det var först när han berättade att även Harry Potter-filmerna spelats in på samma station som idén fick gehör och projektet sjösattes.

Busskuren har väckt stort intresse. Flera medier har rapporterat om den, inte bara svenska.

– En tidning i Whitby, den stad som ligger närmast Goathland där stationen ligger, har skrivit om den. De var otroligt entusiastiska, säger Hans Christiansen.

Kostnaden för ombyggnationen står Älvnäs Väg- och Tomtägarförening för. Och SL har inget emot bygget.

– Nej, det har vi inga synpunkter på. Om det är en busskur som är i bra skick och om man underhåller den så. SL äger ju inte marken och om de då själva underhåller det och det ser bra ut så har vi inget emot det, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på SL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.