Lars Rådh, Patrik Derk och Irene Svenonius har alla tvingats lämna sina tjänster i Stockholms stad. Och därigenom fått miljonbelopp i avgångsvederlag. Foto: TT

Här är kommuncheferna som fått miljoner i fallskärmar

Publicerad

De senaste fem åren har sju förvaltningschefer i Stockholm fått sparken. Därigenom träder regeln om avgångsvederlag in. Totalt har Stockholms stad betalat ut drygt 18 miljoner kronor de senaste fem åren till förvaltningschefer man velat bli av med.

SVT Nyheter har tidiagre berättat om den tidgare utbildningsdirektören Tony Mufic som fick drygt två och en halv miljon i avgångsvederlag när han sparkades tidigare i år. Men han är inte ensam om att kunna ta ut en fallskärm i miljonklassen.

Läs även: Han sparkas av Stockholms stad – får 2,5 miljoner i fallskärm

Totalt har sju personer tvingats bort. Bland annat sparkades det nuvarande finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) 2014 när de rödgrönrosa tog makten. Hennes fallskärm uppgick till 3.842.400 kronor. vilket motsvarar 24 månadslöner.

När en förvaltningschef tillsätts står det i kontraktet att personen inte har något anställningsskydd. Chefen kan när som helst sparkas. Men då utgår ett avgångsvederlag på lika många månader som personen haft befattningen, dock högst 24 månader. Om personen får en ny befattning inom Stockholms stad eller dess bolag räknas den nya lönen av på avgångsvederlaget. Från och med 2017 tillkom att lön även från befattningar utanför Stockholms stad räknas av. Detta gäller dock endast chefer som anställts från 2017.

Finansborgarrådet Karin Wanngård menar att systemet med avgångsvederlag är nödvändigt i en så stor organisation som Stockholms stad är.

– Förvaltningscheferna ligger i ett väldigt högt löneläge så därför blir avgångsvederlagen höga. Vill man förhandla sig till rätten att säga upp en person så kostar det, säger Karin Wanngård.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S). Foto: Socialdemokraterna

Wanngård sparkade sin stadsdirektör efter bara två år

När hon tillträdde som finansborgarråd 2014 tillsatte hon Lars Rådh som stadsdirektör. Efter bara två år petades han. För det fick han 3,9 miljoner kronor.

Lars Rådh var även borgarråd för Socialdemokraterna under 1990-talet. Foto: TT

– Vi gjorde en omorganisation eftersom vi ville fokusera på bostadsbyggande. Då tyckte jag att Ingela Lindh(nuvarande stadsdirektör) var mer lämplig. Lars har gjort mycket bra för staden men bostadsbyggande är inte hans starkaste sida, förklarar Karin Wanngård.

I en intervju med tidningen Mitti sa du att Lars Rådh skulle vara kvar i staden. Varför blev det inte så?

– Vi förde en diskussion med Lars och han lämnade. Vad han gör idag vet jag inte.

Förvaltningschefer som fått avgångsvederlag

2013              

Karin Norman, stadsdelsdirektör Kungsholmen       1.836.000

2014              

Irene Svenonius, stadsdirektör                              3.842.400

2015              

Kennet Öhlund, överförmyndarförvaltningen        1.548.000

2016              

Steinunn Håkansson,  stadsdelsdirektör Farsta       2.246.400

Lars  Rådh, stadsdirektör                                       3.902.400

2017              

Patrik Derk, stadsdelsdirektör Rinkeby/Kista           2.296.800

Tony Mufic, utbildningsdirektör                              2.824.800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.