Här är roboten som gör jobbet på NKS

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska de första patienterna läggas in på Nya Karolinska Solna, men redan nu håller man på att trimma in de helautomatiserade robotarna som ska sköta nästan alla leveranser på sjukhuset. 

De här robotarna fungerar ungefär som automatiska gräsklippare, de kör sin bana och laddar sig själva när de börjar bli trötta. Men där slutar också liknelsen, för de här är del i ett mycket mer komplicerat system än en gräsmatta.

– Robotarna ska leverera och transportera majoriteten av allt material inuti sjukhuset, framför allt textil och förbrukningsmaterial, säger Nicholas Fernholm på Coor Service Management, som ska sköta driften på sjukhuset.

1600 transporter varje dygn

29 robottruckar som kallas AGV, automated guided vehicles, kommer att arbeta på Nya Karolinska i Solna, de kommer bland annat ta emot leveranserna från godsmottagningen via en lång kulvert till själva sjukhuset. Totalt räknar man med att de kommer att utföra 1600 transporter per dygn. 

SVT Nyheter Stockholm: Finns det ingen risk att de kör på folk?  

– Nej, AGV:erna har sensorer både bak och fram. De känner av sin omgivning och ser ganska bra framför sig att ”där står en människa”, och då börjar den sakta ner. Om människan inte flyttar på sig börjar den pipa och säger åt människan att flytta på sig, till slut stannar AGV:n och säger att nu måste du flytta på dig, säger Nicholas Fernholm.

Ska frigöra tid till personalen

Robotarna kommer att köra runt mediciner, personalkläder, mat, lakan, det mesta på ett sjukhus men inte patienterna. Och patienterna kommer inte se mycket av robotarna som åker i sina egna hissar och inte kör runt i patientkorridorer, och enligt Nicolas Fernholm finns inga risker med robotarna.

SVT Nyheter Stockholm: Så det finns ingen risk att den löper amok och kör på folk? 

– Nej, det finns ingen risk för det, nej, säger Nicholas Fernholm, och skrattar.

Fakta Robottruckar på NKS

Visa
  • 29 robotar
  • Kan vara igång 18-20 timmar per dygn
  • Gör 1600 transporter per dygn
  • Kan transportera 3,5 ton tvätt per dygn
  • Hanterar kläder för 6000 anställda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer