Stadshuset byggt av skräp utanför Stadshuset för att uppmärksamma om nedskräpningen i vattnet i Stockholms innerstad. Foto: Oskar Brusén/SVT

Här är Stadshuset – helt uppbyggt av skräp

Publicerad

Den ideella organisationen Rena Mälaren har ställt ut ett minst sagt skräpigt konstverk utanför Stadshuset i Stockholm. Tanken bakom verket är att uppmärksamma nedskräpningen av stadens vatten – och att pressa politikerna till att göra mer åt problemet.
– Den här frågan har de helt blundat för, säger Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren.

Verket föreställer Stadshuset och är skapat av skräp som organisationen själva har plockat upp i Riddarfjärden de senaste veckorna.

– Vi hittar hundratals cyklar, väldigt mycket bildäck, båtbatterier, toalettstolar. Det är allt, säger Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren.

Stort problem

Fredrik Johansson tycker inte att politikerna gör tillräckligt åt problemet med nedskräpningen i stadens vatten. Miljö– och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) håller med om att nedskräpningen är ett stort problem – och ser gärna ett samarbete mellan Stockholms Stad och olika ideella organisationer.

– När vi väl har de här ideella krafterna som vill hjälpa till så tycker jag att vi ska samarbeta på ett bra sätt, säger Katarina Luhr (MP).

Verket, som heter Atlantis 2, kommer stå utanför Stadshuset 17-18 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer