Foto: TT arkivbild

Ny bana under årets maraton i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det återigen dags för Stockholm marathon. Det är den 40:e gången som loppet går av stapeln och i år blir det med ny bansträckning.

På lördag klockan 12.00 går startskottet för Stockholm marathon vid Stockholms stadion. Den tidigare bansträckan med två varv är slopad och 20 000 löpare kommer i år att passerar alla stadsdelarna Östermalm, Vasastan, Kungsholmen, Norrmalm, Djurgården, Gamla Stan och Södermalm.

– Vi ville ha en bana med så lite upprepning som möjligt men Stockholm är lite för litet. Banan gör tre svängar som knyts ihop i city via Kungsholmen och Djurgården. Vi ville också visa upp mer av Södermalms östra delar, säger Ulf Saletti, projektledare på Stockholm marathon.

Loppet går genom Söderledstunneln

Nytt för i år är också att banan går en bit genom Söderledstunneln. Målet och utmaningen är att få en så platt bana som möjligt, berättar Ulf Saletti.

– Banan går mycket efter vatten men ska man ha med Södermalm och Söders höjder så blir det en backe.

Hejarop och åskådarplatser

Banan är drygt 42 kilometer lång och kommer att kantas av åskådare, för utan dem blir det ingen löparfest.

– Publiken är jätteviktig oavsett om man ligger först eller långt bak. Löparna går igenom olika faser men tappar självförtroendet och vill bryta loppet, då kan hejandet väcka löparen, säger Lorenzo Nesi, tränare och Stockholm marathons presschef.

För att ge löparna ökad styrka och kika på loppet går det bland annat att stå vid Hamngatan vid Norrmalmstorg, Norr Mälarstrand, Hornsgatan vid Mariatorget och Hornsbergs strand på västra Kungsholmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer