LSS-stödet kan bland annat bestå av personlig assistans, ledsagarservice eller daglig verksamhet. Foto: Martina Holmberg/TT

Har du erfarenheter av LSS?

Publicerad

Lagen om stöd och service till särskilt funktionshindrade ska säkerställa rätt till precis det som namnet antyder. Har du själv erfarenheter av LSS? Eller någon närstående? Dela med dig i vår chatt.

Här kan du läsa mer vad LSS är och vad som kan ingå i stödet.

Har du erfarenheter av LSS?

Anna • Det har skamligt hur man numera behandlar våra funktionsnedsatta.
Många nekas assistans trots uppenbara behov och x antal läkarintyg.

Lss handläggare • Har en ganska lång erfarenhet av handläggning av LSS insatser. Allt utom assistansen. LSS är inte synonymt med assistans. Har man frågor och upplevelser av skeva bedömningar i ärenden kan man som regel kolla på praxis i överklagade beslut som nått högsta instans. Brukar vara ögonöppnande. Och att handläggare har en personlig matris för att hitta petitesser för ett avslag känner jag absolut inte igen. Bara för att lagen är en rättighetslag innebär det inte att det förekommer en behovsbedömning huruvida man absolut är i behov av den sökta insatsen, eller kan den tillgodoses på annat sätt.

Anna • Ett beslut fattas av någon du aldrig träffat eller ens pratat med i telefon.
Ett beslut som kan förstöra hela ditt liv.
Den du får prata med är bara mellanhand och kan alltid säga
"Det är tyvärr inte jag som bestämmer eller fattar beslut"

-Du ska helt enkelt inte ens kunna bli arg på den ansvariga. Istället förväntas du förstå och tacka för samtalet oavsett dom ditt liv just föll i kras. Det finns knappt någon mänsklighet kvar i systemet.

Anna • Jag brukade vara stolt över Sverige. hur vi tog hand om gamla, sjuka och funktionsnedsatta. Jag är definitivt inte stolt över detta längre.

Emma • Jag har LSS. Jobbade på daglig verksamhet ett tag men trivdes inte alls. Varav chefen på dagliga verksamheten körde över mig totalt och lyssnade inte på mig. Jag fick ingen chans att säga hur jag klarade av att jobba. Det var bara pang på direkt. Och jag föreslog praktikplats på ett café. Men det fick jag inte utan någon annan fick det istället för mig. Så jäkla respektlöst. Och det uppstod bråk på dagliga verksamheten. Personalen håller tyst och säger inte ifrån. Och istället för att flytta på den personen som sparkade en annan person så flyttade dom istället på den som blev sparkad. Så gör man inte! Och personalen ska säga till och inte hålla käften!

Anna • Vi har hittills haft det bra. Haft den assistans sonen behöver.
Under alla dessa år har vi dock levt med en klump i magen också, eftersom Försäkringskassan gör två-års-prövningar oavsett det faktum att diagnosen är livslång och inget förändras.

Helt plötsligt en dag kan alltså allas våra liv förstöras över en natt, efter en sådan omprövning, om nästa handläggare är mer avig eller om Försäkringskassan ändrar praxis.

Jag kan förstå tanken men det gör likväl att vi aldrig kan slappna av och bara må riktigt bra, eftersom vi inte ens kan planera framtiden. Ovissheten och rädslan för nerdragningar, indragen assistans, gnager och sliter konstant.

R • Rädda LSS, rädda den personliga assistansen.
Det är hög tid att vi börjar prioritera våra funktionsnedsatta lite.

Ja jag jobbar med svenska downföreningen och jobbar inom frågor med inom lss • Jag jobbar inom Svenska downföreningen med frågor inom lss

Dev • En stor del av de med LSS har sjukpenning vid särskilda fall på fortsättningsnivå. Kan ni gissa vilket bidrag som var det enda som inte höjdes när de höjde bidragen vid årsskiftet?

Anonym • Har själv stor erfarenhet inom LSS .Min erfarenhet när det gäller privata LSS boenden så är det viktigt att hålla den boende nöjd så inte man förlorar hen, man förfinar genomförande planer , man inför insatser där det egentligen inte skulle behövas ,utan enkom för att kunna debitera mer och behålla den boende längre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Axel Rosenberg/SVT
  •  Rådgivning och annat personligt stöd som ställer krav på särskild kunskap om problem och livsbetingelser för människor med stora och varaktiga funktionshinder.
  • Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till personlig assistans
  • Ledsagarservice
  • Kontaktperson
  • Avlösarservice i hemmet
  • Korttidsvistelse utanför hemmet
  • Korttidstillsyn utanför hemmet för barn över 12 som går i skolan
  • Boende i familjehem eller i en bostad med särskild service för barn och ungdomar som behöver bo borta från sin familj
  • Bostad med service, eller annan särskilt anpassad bostad, för vuxna.
  • Daglig verksamhet för vuxna som inte har en annan sysselsättning

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.