Visa alla (5)
Visa alla (5)

Här erbjuds SVT köpa Subutex – vid sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Beroendecentrum säger sig vara strikta med när de delar ut medicin till tunga narkomaner blir ABC erbjudna att köpa Subutex och metadon direkt utanför dörren till enheten vid Rosenlunds sjukhus.

– Jag tror inte att det finns något program i hela världen som har sådan kontroll på patienter med metadonbehandling som vi har i Stockholm. Så beskriver Nadja Eriksson, sektionschef på Berondecentrum vid Rosenlunds sjukhus i Stockholm, verksamheten.

Men ABC har fått tips, som vi bestämmer oss för att kontrollera. Kan man verkligen köpa narkotiska preparat precis utanför Stockholms olika beroendecentrum, där de skrivs ut? Därför begav vi oss till Beroendecentrum vid Rosenlunds sjukhus med dold kamera.

Vi har sett en man innanför entrén. Människor går fram till honom och går sedan snabbt därifrån igen. Nu går vi in, och fram till honom.

Tar bara någon minut

Det tar bara någon minut, så blir vi erbjudna att köpa Subutex.

Några män kommer inifrån sjukhuset. De tar fram en receptpåse med Subutex. De vill gärna sälja, och när jag visar att jag tänker dra mig ur bedyrar de att drogen kommer direkt från recept.

Nadja Eriksson igen:

– Vårt uppdrag från landstinget är att ta hand om patienter med tungt opiatberoende. Vi jobbar utifrån det och de program som finns. Vårt uppdrag är inte att kolla hur mycket som läcker ut. Vi gör naturligtvis allt för att det ska vara så strikt och strukturerat som möjligt. Men blir det på bekostnad av patientens frihet tror jag inte vi kommer att vinna så mycket. Då kommer patienten att avsluta sin behandling.

ABC: Så du är inte förvånad över att det pågår drogförsäljning i entrén till sjukhuset.

– Jag tror att förvånad är fel ord. Vi är medvetna om det här och gör allt vad vi kan.

ABC: Men varför sätter ni inte stopp för det?

– Vi sätter stopp för det. I det här fallet, om det nu hör till Rosenlundsteamet, har vi inte lyckats, men vi gör allt för att sätta stopp för det.

Hör av dig

Visa

Har du eller någon nära dig erfarenhet av Subutex-/metadonprogrammen?

Hör av dig till ABC:s reporter Anna-Klara Bankel på anna-klara.bankel@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fler dör med metadon och Subutex

Mer i ämnet