Här hittar dykaren en invasiv krabba utanför Stockholms slott

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska ullhandskrabban hör inte hemma i Sverige men ändå var det en sådan dykaren Fredrik Johansson hittade när han dök efter skräp. 

– Är det massförekomster kan de påverka ekosystemet, säger Michael Diemer, Havs- och vattenmyndigheten. 

Dykaren Fredrik Johansson driver projektet “Rena Mälaren” och är van att plocka upp olika saker ur vattnet som inte ska vara där. Normalt handlar det om el-skotrar, bilbatterier och annat som slängts men han blev rejält förvånad när han hittade en krabba i vattnet utanför Stockholms slott. 

– Jag har runt 10 000 dyktimmar bakom mig men har aldrig sett en krabba på östkusten, säger han. 

En som inte är förvånad är Michael Diemer, utredare på Havs- och vattenmyndigheten. 

– Det ser ut som en kinesisk ullhandskrabba, säger han. 

Ullhandskrabban är en invasiv art som inte hör hemma i Sverige. Det har upptäckts enstaka exemplar runt om i landet ända sedan 1932. Men trots att de syns till titt som tätt har de inte lyckats etablera sig.

– De förökar sig bara i saltvatten och i Sverige är vattnet inte tillräckligt salt eller varmt, förutom möjligen i mynningen till Göta älv väldigt varma år. 

Om man upptäcker en invasiv art går det att rapportera till Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.