Hör bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin om de nya modulbostäderna. Foto: Oskar Brusén/SVT

Här invigs 247 snabba hus i Råcksta

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigningsfirade Svenska bostäder att de byggt hundratals så kallade snabba hus i Råcksta. SVT Nyheter Stockholm följde med på en visning av de nya lägenheterna.

I dag uppmärksammas konceptet Snabba hus med inflyttningsfest i Råcksta. Det är Svenska bostäder som byggt 247 flyttbara lägenhetsmoduler för unga vuxna. Bostäderna hyrs ut till personer mellan 18-30 år. De som ska bo i kvarteret har nu flyttat in.

Fyra års-kontrakt

Lägenheterna är 33 kvadratmeter öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Alla lägenheter har balkong eller uteplats, samt tillgång till ett förråd. Hyrestiden för lägenheterna är begränsad upp till fyra år och med 3 månaders uppsägningstid.

Om Snabba hus

Konceptet SNABBA HUS grundades av ungdomsorganisationen Jagvillhabostad.nu och innebär att det byggs flyttbara hyresrätter på ”väntande tomter”, det vill säga tomter som väntar på detaljplanering eller av annan anledning inte används. Ett tidsbegränsat bygglov gäller som längst i femton år och när bygglovet löper ut kan man flytta de mobila bostäderna till nästa planerade tomt. SNABBA HUS-modulerna går att flytta ett par gånger under sin livstid men målet är att de en dag kan stå kvar permanent.

Källa: Svenska bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.