• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

E-colibakterier i vattnet gör att Stockholms stad avråder från bad vid Sköndalsbadet och Långholmens klippbad. Foto: TT

Bättre badvatten än väntat – men här varnar staden för bajsbakterier

Uppdaterad
Publicerad

Den som är sugen på ett dopp under helgens värmebölja ska inte välja Sköndalsbadet eller Långholmens klippbad. Enligt de senaste vattenproverna så är vattnet otjänligt där.

– Vi avråder från bad på grund av höga bakteriehalter, säger Jarzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Stockholms stad.

Efter regnovädret förra helgen så befarade Stockholms stad att många badplatser skulle ha drabbats av e-coli-bakterier, men nu visar proverna att det bara är två av stadens 33 officiella badplatser som har otjänligt vatten.

– Vi var rädda för att det skulle bli större problem med vattnet efter skyfallet, men det besannades lyckligtvis inte. Det är bara vid Sköndalsbadet och Långholmens klippbad som vi hittat höga halter av bakterier, fortsätter Jarzek Slazak.

Bakterier i badvattnet kan orsaka bland annat magsjuka och diarréer.

* Koliforma bakterier kommer vanligtvis från mänsklig avföring och sprids på grund av dålig hygien eller avloppsvatten. Man skiljer på koliformer och termostabila (fekala) koliformer. Det accepterade gränsvärdet är 10 koliformer per 100 ml dricksvatten, men ingen termostabil koliform. Badvatten anses otjänligt om det innehåller mer än 1 000 termostabila koliforma bakterier per 100 ml.

* E.coli kan orsaka flera sjukdomar, bland annat urinvägsinfektioner och diarré. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer