Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sälen fångas på film mitt i centrala Stockholm Foto: Bodil Appequist/SVT

Här får politikerna ”sälsynt sälskap” – precis utanför riksdagshuset

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen gjorde förbipasserande på Riksbron en oväntad upptäckt. En säl hade tagit sig uppströms mot Mälaren.

– Det kändes märkligt, säger SVT:s reporter Bodil Appequist som råkade bevittna sälbesöket.

SVT:s reporter Bodil Appelquist hade varit på seminarium om djurparksdjur i riksdagen och gick över bron mot Drottninggatan.

– Då ser jag att folk står och tittar ner från bron. Sen ser jag något stort i vattnet och inser att det är en säl – jag tänkte att stackaren hade simmat fel. Det kändes märkligt, de ska ju inte vara här överhuvudtaget.

Kan dyka upp i stan

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, är det relativt ovanligt att se en säl i sötvatten. Men på den sidan av stan där det är saltvatten är det desto större chans att få se en säl.

– Det är inte helt ovanligt att de syns i stan. Vid skeppsbron i Gamla stan brukar man kunna se dem ibland. De bor inte i stan men däremot kan de simma runt i hela skärgården, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.