Det var i början av januari som SVT Stockholm berättade om Erik Jaimes situation. Efter reportaget om Erik och hur hans vänner startat en kampanj på sociala medier, så har anmälningarna strömmat in till Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamsceller, från personer som vill bli stamcellsgivare.
– Många känner inte till Tobiasregistret, men när man ser person som är i behov av en donator förstår man vad det handlar om. Över 10 000 har anmält sig efter att Eriks situation uppmärksammats, säger Rosa Hellström, internationell koordinator på Tobiasregistret.
Tio gånger fler vill donera
Under en bra vecka brukar det komma in 1 000 anmälningar – nu kom det in tio gånger fler. För att att matcha donator och mottagare skickas ett litet paket ut så att donatorerna kan topsas. Trots att paketen fanns på plats har det dröjt innan de nått ut till donatorerna – något som skapat frustration.
– Vi vet att många som vill donera har varit frustrerade på att vänta. Vi är en liten verksamhet och personalstyrkan klarade inte av att hantera mängden. Vi är otroligt tacksamma för alla som har haft tålamod att vänta, säger Rosa hellström.
För att processen ska gå snabbare har även Erik, hans familj och vänner hjälpt till med att paketera och skicka ut de små breven.
Stamceller
Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas av stamceller. Totalt finns 140 000 registrerade stamcellsgivare i landet och totalt 36 miljoner givare runt om i världen. De flesta givare har europeiskt ursprung. Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamsceller.
En stamcell är en cell som kan skapa en exakt kopia av sig själv. Men den kan också utvecklas till olika speciella celler som blodceller, nervceller eller hjärtmuskelceller. Genom att ge en blodcancersjuk blodstamceller kan de bilda nytt friskt blod.
– Vi samarbetar med alla register i världen men vi behöver växa och bli många många fler, säger Rosa Hellström, på Tobiasregistret.