Trafikkontoret: ”Det var moddplogning, ett förebyggande arbete för att förhindra halka.” Foto: Ulf Hambraeus/SVT

Här plogas stadens snötomma gator

Uppdaterad
Publicerad

Ett skrapande ljud väckte Södermalmsborna natten till måndag. Efter att SMHI gått ut med en klass 1 varning för snöfall under söndagen, skickades stadens plogbilar ut i natten – trots att snön var helt borta.

Ett skrapande ljud kan ha orsakat dålig nattsömn hos Södermalmsborna under natten till måndag. Efter SMHIs prognos om snöfall och kyla skickades plogbilen ut på Södermalms gator för att få bort snö och slask efter söndagens snöfall.

– Det var moddplogning, ett förebyggande arbete för att förhindra halka. För att säkerhetsställa att det inte bildas en isskorpa så körde man igenom hela Södermalm, säger Malinda Flodman pressansvarig Trafikkontoret.

Definition för Varning klass 1 snöfall

Definition för Varning klass 1 snöfall:

• Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar.

• Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder.

• Risk för halka på vägar.

• Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.