Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tunnelbanevagnen C6 skrotas efter att ha kört 86 varv runt jorden. Foto: Ingrid Kullberg/SVT

Här skrotas den gamla tunnelbanevagnen C6 i Årsta

Uppdaterad
Publicerad

Efter över 50 år i Stockholms tunnelbana blev det dags för den sista resan till skroten för en av de gamla tunnelbanevagnarna av modellen C6.

– Det är häftigt att det går så fort att smälla isär den, säger Håkan Aue Andersson, systemägare på Trafikförvaltningen.

I början av 70-talet byggdes 160 tunnelbanevagnar av modell C6 för att trafikera Stockholms tunnelbana. Men efter lång och trogen tjänst har flera av vagnarna blivit så omoderna att de nu tas ur drift. Några vagnar ska sparas och renoveras, men resten ska skrotas i Årsta i södra Stockholm.

– Med kraven vi nu har på trygghet och trafiksäkerhet så håller de inte måttet längre, säger Håkan Aue Andersson, systemägare på Trafikförvaltningen.

Intresset är stort för tunnelbanevagnarna, och Janne Ling som är platschef på anläggningen har fått många reaktioner, bland annat från personer som vill behålla en bit av en vagn.

Se skrotningen av vagnen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.