Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cirka 70 meter längre än en vanlig Finlandsfärja gör att USS Kearsarge syns rejält när den tar sig genom Stockholms skärgård. Och flera väntade vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon. Foto: Tomas Blideman, SVT

Jättefartyget USS Kearsarge glider in i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Det gigantiska amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge är på Sverigebesök. Med lotshjälp trängde de sig fram mellan kobbar och skär i Stockholms skärgård för att anlöpa Stockholm på torsdag eftermiddag. Flera entusiaster var på plats vid Furusund för att se fartyget passera, se mer i videon ovan.

I dagarna firar Marinen 500 år och i samband med det och en Nato-övning är bland andra ett 40-tal andra fartyg USS Kearsarge på besök i Stockholm. Det enorma landstigningsfartyget är 257 meter långt, att jämföra med exempelvis Vikinglines fartyg Cinderella som är 191 meter lång. En bjässe, helt enkelt.

USS Kearsarge är för stor för att gå in i Frihamnen och kommer därför att ligga på redden i Stockholms ström, ungefär utanför Fotografiska.

Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.