Erika Ullberg (S) tycker inte det är rimligt att Barncancerföreningen och andra privata intressen ska bekosta ombyggnationer på Nya Karolinska.

Hård kritik från Socialdemokraterna efter brister på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska sjukhusets lokaler har inte anpassats efter svårt sjuka barns behov. Det saknas föräldrakök och öppningsbara fönster. Nu riktar Socialdemokraterna i landstinget skarp kritik mot den moderatledda majoriteten.

– Jag blir väldigt illa berörd när jag ser hur barnen har blivit försökskaniner, att de var tvungna att flytta in först trots att lokalerna inte alls var anpassade efter deras verksamhet, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

SVT berättade igår om tolvårige Oskar Tarantino som är svårt sjuk i cancer. Han går på tung medicinering och har svårt att äta den microvärmda mat som sjukhuset erbjuder honom. Men något alternativ finns inte, eftersom hans avdelning liksom andra barnavdelningar på Nya Karolinska saknar föräldrakök.

”Vem ska betala?”

Dessutom saknar han tillgång till frisk luft från fönster eller balkong.

Nya Karolinska sjukhuset

Erika Ullberg (S) kräver nu att landstingets ledning åtgärdar problemen.

– Frågan är vem som ska betala, är det så att sjukhuset själv står för alla nödvändiga ombyggnationer och ta från personalens löner,säger hon.

Är självkritiska

SVT har sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), men hon har inte velat ställa upp för en intervju. Istället bollas frågan över till  barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

– Vi har anledning att vara självkritiska när  det gäller helheten på barnanpassningen för den har inte varit tillfredsställande, men ända sedan inflyttningen har man arbetat med det och åtgärdat flera av problemen. Men frågan om föräldrakök är lite komplicerad. På Nya Karolinska vårdas barn som är väldigt infektionskänsliga, så det finns en hel del krav och regler att ta hänsyn till vid en ombyggnation, säger hon.

Ella Bohlin (KD).

Men borde inte ett sådant kök ha byggts från början då?

– Jo, det kan jag tycka såhär i efterhand. Jag var ju inte ansvarig för barnvården när besluten togs.

Inga problem med donationer

Enligt Ella Bohlin håller man nu på att utreda om det går att bygga ett föräldrakök. Nya Karolinska har bett Barncancerföreningen och andra privata intressen om hjälp för att finansiera ombyggnationerna, något som väckt kritik från oppositionen. Enligt Ella Bohlin är det dock inget konstigt med det.

– Vi ska inte behöva förlita oss på externa donationer, men det är inget konstigt att det förekommer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet