Hårdare krav på biståndstagare i Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför moderaterna i Sundbyberg flera åtgärder för att få in fler i arbete och se till att bidragen går till de som verkligen behöver det.

Sundbyberg är den kommun som har näst högst kostnader för ekonomiskt bistånd i Stockholms län om man ser till den senaste statistiken från 2014 som gäller biståndsbelopp per invånare, det är bara Södertälje som ligger högre. Därför ska moderaterna nu sätta in en mängd åtgärder för att få fler i arbete.

– Vi har sett på Solna och Växjö där man har genomfört den här typen av åtgärder och där har man identifierat ganska stora felaktigheter. Vi hoppas givetvis att så inte är fallet i Sundbyberg men det är ett sätt att följa upp så att pengarna går till rätt personer och de som verkligen har rätt till stöd, säger kommunalrådet Josefin Malmqvist (M).

Aktivitetskrav

Nu ska de tillsätta en person som ska följa upp besluten och så att rätt summa betalas ut så att det inte blir några felaktiga utbetalningar. Det ska också införas ett ökat närvaro – och aktivitetskrav som innebär att de som går på bidrag ska delta varje dag i kommunens åtgärder.

– Redan idag har vi viss kontroll men nu ska vi höja kraven, att du ska vara där under större delen av dagen, om du har arbetsförmåga såklart, säger Josefin Malmqvist (M).

Möter kritik

Men socialdemokraterna anser att de åtgärder som redan finns är tillräckliga och att det inte alls handlar om fusk utan att moderaterna vill spara in pengar.

– Jag tror att människor vill göra rätt för sig, det är grundläggande. Vi behöver fokusera på är att hjälpa människor som behöver vår hjälp. Vi kan redan se att ungdomsarbetslösheten sjunker i Sundbyberg vilket är ett gott tecken, säger Markus Jönsson (S) på social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Syftet med detta är att stötta de som har rätt till stöd, stötta de till arbete, men om man fuskar och utnyttjar systemet så ska inte det löna sig, det vill vi vara tydliga med, säger Josefin Malmqvist (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.