Södertälje larmar om flyktingmottagandet

Publicerad

Aldrig förr har trycket varit så hårt som nu. 1.500 flyktingar beräknas komma i år och nästa år förväntas siffran stiga till hela 2.000.

På SFI i Södertälje går 900 elever för att lära sig svenska. De senaste åren har antalet elever ökat stadigt, och många kommer från krigets Syrien.

Slår larm

Det socialdemokratiska kommunalrådet Boel Godner slår nu larm. Enligt siffror från Migrationsverket kommer Södertälje att ta emot 1.500 flyktingar i år, och nästa år kommer siffran att öka till över 2.000.

– Vi har en akut situation i Södertälje. Vi har ett stort flyktingmottagande, störst i hela landet per tusen invånare. En femtedel av länets flyktingmottagande sker i Södertälje, säger Boel Godner.

Inte första gången

Det är inte första gången som flyktingtrycket är hårt i Södertälje. 2008 var dåvarande kommunalrådet Anders Lago (S) i USA och pratade inför kongressen. Då handlade det om flyktingar från Irak.

– Södertälje tar emot ungefär fem procent av alla irakiska flyktingar som kommer till Europa. Min lilla stad tar ensamt emot fler irakiska flyktingar än USA och Kanada tillsammans, sa Anders Lago i Rapport 2008.

Bostäder och jobb fattas

Men nu är situationen alltså ännu svårare. Det fattas bostäder och jobb, och Boel Godner har träffat både integrationsminstern och migrationsminstern för att få mer resurser till flyktingmottagandet. Näst på tur står länets sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt.

– Just nu kommer det alltför många barn som har svåra upplevelser med sig från hemlandet, i synnerhet från Syrien. Och det är viktigt för sjukvårdslandstingsrådet att få kunskap om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer