Foto: SVT/Arkiv

Härva med bluffakturor på väg att nystas upp

Uppdaterad
Publicerad

Ett bolag har krävt företag på miljontals kronor.

Den största härvan med bluffakturor i Sverige är på väg att nystas upp. Det kan ABC avslöja i dag.

Över tusen polisanmälningar har kommit in mot bolaget Mellanhand Media AB, som kräver företag på miljontals kronor.

-Känslan är ju att  man blir arg över att det här får förekomma. Det är inte möjligt att vi företagare ska råka ut för det här och vara tvungna att skydda oss att ha koll på allt, säger Gerry Sommensjö, som är ekonomichef på ett större företag, till ABC.

Tidigare i våras fick företag runt om i landet en påminnelsefaktura om att de beställt en telefontjänst. De ekonomiska kraven på 5150 kronor skulle vara betald inom fem dagar, annars hotar företaget med att lämna betalningskravet till Kronofogden.

Härvan med företaget är den största med bluffakturor hittillsi landet.

-Ja, under sommaren, under en begränsad tid fick vi in drygt tusen anmälningar rörande bolaget, och det var företrädesvis försök till bedrägerier, säger Jan Granqvist, chef på bedrägeriroteln på Stockholm Nord, till ABC.

Det är en lukrativ bransch, Svensk Handel uppskattar att bluffakturor omsätter 1,2 miljarder årligen. Bakom bluffakturorna står den grova organiserade brottsligheten. Bedragarna har bytt spår, tidigare var skimming i bankomater lukrativt men sedan chipen blivit säkrare i bankkorten har brottslingarna istället gått över till bluffakturor.

Polisen varnar i dag på sin hemsida för att företagare ska se upp med bluffakturor när de betalar räkningar i slutet av månaden.

De kriminella använder sig ofta av målvakter. I det här fallet yngre killar får ersättning, kläder och solglasögon i utbyte mot att stå för bolaget bakom bluffakturorna. De här personerna är beredda att ta ett kortare fängelsestraff men blir också lurade då de får ett skadeståndskrav på sig som de kan dras med hela livet.

-Jag blev uppringd av bolaget efter att de skickat den första fakturan, och mot betalning skulle de se till att vi skulle slippa sådana här fakturor i framtiden, säger Gerry Sommensjö till ABC.

Och vad skulle de ha betalt för det?

-Några tusenlappar igen, säger Sommensjö

– När företagarna blir stämda av de som skickat ut bluffakturorna så har de stora möjligheter att vinna i en civilrättslig tvist, säger Jan Granqvist, chef på bedrägeriroteln på Stockholm Nord till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.