Hör Carl-Fredrik Paléus, ordförande i Djurgårdens Hembygdsförening, reagera på att Hasselbackens portal rivits. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Hasselbackens portal riven – upprör kulturbevarare: ”Är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan revs den karaktäristiska portalen som leder upp till anrika Hotell Hasselbacken på Djurgården. Rivningen upprör kulturbevarare och Stadsmuseet som har klassat Hasselbacken som ett högt kulturhistoriskt värde var emot beslutet. Istället ska ägaren Pop House nu bygga en ljusportal, som ska efterlikna den portal som stod där på 30-talet.

Hasselbacken har drabbats av ett flertal bränder genom århundradena. Den senaste skedde 1923 och det var då dagens huvudbyggnad uppfördes. Strax därefter, i mitten av 30-talet, revs den karaktäristiska träportalen som funnits där sedan slutet av 1800-talet för att ersättas med en ljusportal – mycket modern för sin tid – upplyst med hundratals glödlampor.

Hur länge ljusportalen stod kvar på platsen är inte belagt, men runt 1990 återskapades originalportalen i trä, i stil med 1920-talets formspråk som också syns på staket, paviljonger och fasader.

Ska restaureras från ursprungliga ritningar

Sedan PopHouse, som också äger Abba The Museum tvärs över gatan, köpte Hasselbacken 2019 har omfattande ambitioner kring ombyggnationer börjat förverkligas. Istället för träportalen ska man nu rekonstruera ljusportalen från 1936 utifrån ursprungliga ritningar.

Planen är att träportalen ska återuppföras vid Hazeliusbacken, mittemot Cirkus. Men i nuläget har portalen tagits ned då trappan upp till Hasselbacken renoveras.

Stadsmuseet: Förvanskning av kulturhistoriska värden

I processen på Stadsbyggnadskontoret motsatte Stadsmuseet sig planerna på att riva träportalen, då Hasselbacken har den högsta klassningen av kulturhistoriskt värde.

”Föreslagen ljusanordning bryter helt ambitionen att förhålla sej till 1920-talet. Uppförande av ny ljusanordningen medför att balusterräcket rivs samt att sikten upp mot både Hasselbacken och Cirkus påverkas negativt”, skriver Stadsmuseet i sitt yttrande.

Företaget 3E Entertainment, som är fastighetsägare, har inte velat ställa upp på en intervju. I ett mejl till SVT skriver företaget att förslaget för utvecklingen av Hasselbacken ska ut på samråd i morgon, tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.