Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomt i Huddinge. Hör ingenjören Linda Evjen, på Stockholm vatten och avfall, berätta om hur man kan agera om man drabbats av översvämning och vad man själv har för ansvar. Foto: Privat

Helgens regn ledde till översvämningar – det gäller om du drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen föll stora mängder regn i Stockholmsområdet. Mest regn var det i Norrtäljetrakten och det kom mycket även i södra Stockholm. I Huddinge larmades räddningstjänsten om översvämning i ett tiotal hus.

I flera av de översvämmade husen kom det in vatten i källare och garage. Enligt Roger Magnusson, vakthavande befäl på Södertörns brandförsvar, är det normalt med den typen av översvämningar när det kommer stora regnmängder på kort tid.

– I Huddinge kan det också vara så att många hus ligger lågt i terrängen, säger Roger Magnusson.

”Stannar hemma från semestern”

En drabbad Huddingebo, som SVT varit i kontakt med, berättar att hen haft översvämning i sitt garage åtta gånger på två år.

– Jag stannar hemma från jobbet och har ställt in semestern, då jag måste vara beredd på att ta hand om översvämningar, säger personen.

Personens tomt i Huddinge. Foto: Privat

Inget enkelt svar på vem som är ansvarig

Stockholm vatten och avfall har hand om det allmänna vattenledningsnätet i Stockholms stad och Huddinge kommun.

– Men det är flera aktörer som bär ansvar vid översvämningar, säger Linda Evjen, ingenjör på Stockholm vatten och avfall.

I klippet berättar Linda Evjen om hur man bör agera som fastighetsägare, och vad andra aktörer är skyldiga att göra, för att förebygga och hantera översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.