Många stockholmare oroar sig för att deras anhöriga inte får den omsorg de behöver och har rätt till. Nu vill kristdemokraterna i Stockholms stad att det via internet ska gå att kontrollera vad hemtjänsten faktiskt gör under sina besök hos de äldre.
-Man skulle kunna säga att det är en digital form av omvårdsjournal. Det kan handla om alltifrån att det faktiskt har varit ett besök där från hemtjänsten till att maten är serverad, att medicineringen har fungerat, att man faktiskt har fått en promenad utomhus, och så vidare. Allt för att underlätta kontakterna mellan de anhöriga och den äldre och personalen, säger Ewa Samuelsson (kd), äldreborgarråd i Stockholms stad, till ABC.
Olika sätt
-Jag är glad över att man tar krafttag till att vilja förbättra för de äldre. Sedan finns det ju många olika sätt att göra det på, man ska nog komplettera det med andra saker också. Men det är ett steg i rätt riktning, säger Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet.
Tanken är alltså att man ska kunna logga in på en sida på internet och direkt kunna se vilken hjälp ens anhöriga fått. Det väcker förstås frågan om den personliga integriteten för dem som får delar av sin tillvaro registrerad.
-Är vi noga med detta att det är lösenord så att bara den det berör ska kunna komma åt informationen så ser jag inga problem, säger Ewa Samuelsson.
Se över vården också
Även om man på Demensförbundet är positiv till förslaget med digitala omvårdnadsjournaler så vill man också se över själva vården, som ibland kan vara grunden för oron.
-Det räcker ju inte bara med att man nu kan kommunicera med hjälp av datorer. Det är väl ett sätt, men sedan behöver man till exempel se över hur många människor det är som vårdar den äldre personen i hemmet. Det är viktigt att det inte är för många så att vården blir kontinuerlig och bygger på en relation. För god vård handlar mycket om relationer, det skapar trygghet, säger Stina-Clara Hjulström.