Den gamla reaktorhallen på KTH blev biosalong för en dag. Foto: SVT

Hemliga filmvisningar ersätter sommarbio

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms filmfestival har tvingats pausa sin populära sommarbio. I stället för tiotusentals personer i publiken anordnar man nu hemliga filmvisningar för 50 besökare. Och önskan att se film är stor.

– Det var 37 000 personer som ville komma på den första visningen. Biljetterna tog slut på 40 sekunder, säger Git Scheynius som är festivalchef på Stockholms filmfestival.

Den första filmvisningen skedde under torsdagskvällen, då Stanley Kubricks film 2001 – Ett rymdäventyr visades i den gamla reaktorhallen på KTH. Ytterligare två filmer ska visas på två hemliga platser, och för att få chansen att boka en biljett krävs att man listar ut var filmen ska visas, vilket görs med hjälp av olika ledtrådar.

”Fått dra ett rött streck över allting”

Att inte kunna visa film för en större publik påverkar förstås verksamheten för Stockholms filmfestival.

– Vi har fått rita om kartan och egentligen dra ett stort rött streck över allting och börja om från början. Pandemin är ett bakslag för hela kulturlivet på många olika plan, säger Git Scheynius.

Hoppas på mindre strikta restriktioner

– Det skapar ju faktiskt också kreativitet. Vi har haft ganska roligt när vi parat ihop filmer och visningsplatser, och det har varit ett enormt intresse från publiken, säger Git Scheynius, som också berättar att Stockholms filmfestival kommer att organiseras även i höst, även om det bara blir 50 platser per filmvisning även då.

– Vi kommer att hitta olika kreativa sätt. Men naturligtvis hoppas vi att man ska lätta på restriktionerna, det behövs för att kulturlivet ska kunna överleva. Det vi gör med de här hemliga filmvisningarna är fruktansvärt roligt men det ger ju ingen ekonomisk vinst, säger Git Scheynius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.