Foto: TT

Hemlösa ska få förstahandskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad vill minska hemlösheten och ska nu ge kontrakt till hundratals människor som har det extra svårt.

Det är den kommunala stiftelsen Hotellhem, under SHIS Bostäder, som ska hjälpa personer som är utestängda från bostadsmarknaden med förstahandskontrakt.

– Det här är ett försök att se hur vi kan lösa situationerna som hamnar mellan stolarna, säger det vikarierande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP).

Staden vill att lägenheterna ska vara spridda över staden och försöka undvika att de koncentreras i ytterstaden.

”Alla ska ha möjlighet att bo”

De kommunala bostadsbolagen ska varje år lämna ett antal bostäder till ändamålet, och samtidigt ska krav ställas på privata byggherrar att göra samma sak när nya bostäder byggs.

– Vi tar ett större ansvar, vi vill att alla stockholmare ska ha en möjlighet att bo i sin stad, säger bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) till DN.

– Vi är positiva till detta och man kan se det som en fortsättning till vårt ”Bostad först”, som Alliansen har arbetat med länge, säger Niklas Gillström, presschef för Moderaterna i stadshuset.

Har redan arbetssättet

SHIS Bostäder, som ska sköta själva bostadsförmedlingen, har hittills kunnat ordna boenden och stöd i upp till sju år. Men nu blir alltså första gången det handlar om förstahandskontrakt för människor som har det extra svårt.

– Vi har motsvarande typ av insprängda lägenheter. Vårt arbetssätt bygger på att ha personal som ger boendestöd. Vi har till exempel en egen jourenhet och egna hantverkare, för att se till att det blir så bra som möjligt för de som bor där och för grannarna, säger Fredrik Jurdell, vd SHIS Bostäder.

Stadsmissionen: Jätteglad

Marika Markovits, direktor på Stadsmissionen, önskar att de ideella krafterna fick ta större plats i det nya initiativet, men gläds ändå över förstahandskontrakten.

– Spontant blev jag jätteglad. Det känns som de har hörsammat den utsatthet vi har sett. Det känns som ett direkt svar på vårt varningsrop, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.