Utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför hördes inte ”Hesa Fredrik” på flera ställen i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

I måndags när utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” skulle ha testats hördes det inte på flera håll i Stockholms län. Orsaken var en trasig nyckelbrytare.

MSB berättar i ett pressmeddelande att ett tekniskt fel gjorde att signalen inte gick ut i Stockholms centrala delar och även i länets norra delar upp mot Norrtälje.  Tekniker från MSB och Storstockholms brandförsvar har kommit fram till att problemet var en trasig nyckelbrytare som nu har bytts ut.

 – I händelse av ett verkligt nödläge finns alltid en extra manöverpanel tillgänglig för att aktivera larmet, säger Håkan Marcusson i pressmeddelandet som är ansvarig handläggare för utomhusvarningen på MSB.

Nästa test blir i mars

Fyra gånger per år klockan 15.00, den första helgfria måndagen, testas utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Den höga signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Det är månaderna mars, juni, september och december som signalen testas.

Se ”Hesa Fredriks” olika signaler förklarade i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Rosanna Lindén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.