Vad är traditionell svensk jul och hur firas julen egentligen?
Lotta Lundgren och Erik Haag, kända från tv-serien ”Historieätarna” vill med sin nya julshow ”Alla kan äta julbord” återinföra traditioner och historia.
– Det är inte ett julbord för vegetarianer, det är mycket fisk och kött, det är inte ett julbord med ängsliga trender utan det är ett historiskt korrekt julbord, det här är riktig julmat, berättar är Lotta Lundgren.
– Sen säger vi att julbordet är en existentiellt statment, alltså att man säger: jag har ett ursprung när man äter julbord. Sen blir man också mätt och full om man vill det, säger Erik Hagg skämtsamt.
– Jag har tillsammans med Artipelags kökschef och julbords konstnär Stefan Pernemar valt att göra ett väldigt historisk autentiskt julbord kring förra sekelskiftet, berättar Lotta Lundgren.
Sju turer: det rätta sättet att äta julbord på
I konsthallen Artipelag kommer duon under 2,5 timmar underhålla sina gäster med både musik, mat och historisk kunskap om de sju turerna som kommer att serveras.
– Storyn är julbordets alla turer. Det finns människor som äter julbord genom att kladda upp allting på en och samma tallrik och så äter man tills det svartnar och det är ett sätt att hantera julbord på. Men om man ska äta julbord på det sättet som vi säger är mer världsvana då äter man det i olika turer. Och här kan man äta sju turer, där man börjar med sillen där vi berättar om hur och varför man äter sill på julen, sedan går vi över till kött och varmrätter, säger Lotta Lundgren.
Från och med den första december är Lotta Lundgren och Erik Haag aktuella som de två huvudrollsinnehavarna i årets julkalender ”Tusen år till julafton”, en historielektion i 24 delar på temat barnets och familjens historia.