Polisen slog till mot en lokal i Frihamnen och kunde gripa fem personer. Foto: Polisen

Avgörande tips bakom rekordbeslaget av cannabis

Publicerad

Fem personer ställs nu inför rätta efter det näst största cannabisbeslaget i Sveriges historia. Fyndet på 370 kilo cannabis hade anlänt till Frihamnen och SVT Stockholm kan nu berätta avgörande detaljer bakom beslaget.

Det var i augusti förra året som polisen slog till mot en lokal i Frihamnen där cannabis, till ett gatuvärde av 37 miljoner kronor, beslagtogs.

– Enligt NFC (nationellt forensiskt centrum) så är det här det näst största beslaget som de någonsin analyserat, säger åklagaren Zilla Hirsch.

Tillslaget skedde efter ett tips från en man i 35-årsåldern som berättade att han blivit skuldsatt hos kriminella och därför behövde polisens hjälp.

Tipsaren: ”Nu har ni er chans”

Några dagar efter det första tipset hörde mannen av sig igen till polisen. Han berättade att han beordrats låna ut en lokal i Frihamnen och ville att polisen skulle sätta span.

Bara timmar senare messade han en av polisens spanare igen: ”Nu har ni er chans”

Efter SMS:et slog polisen till och flera personer kunde gripas.

Chefen för grova brott: ”Personer som möjligtvis utnyttjas”

Från polisens sida tror man inte att de personer som nu står inför rätta, två män och två kvinnor samt en 17-årig pojke, är huvudaktörer bakom den cannabis som beslagtogs i Frihamnen.

Detta är cannabis

Cannabis är ett samlingsnamn för både hasch och marijuana och den vanligast förekommande narkotikasorten i Sverige och övriga världen.

Cannabis är ett samlingsnamn för hasch och marijuana som kommer ifrån växten Cannabis Sativa.

Växten innehåller ämnet tetrahydrocannabinol (THC) som ger upphov till ruset. Riskerna med cannabis är framförallt att det påverkar tänkandet och hjärnan, särskilt hos tonåringar.

Källa: Beroendecentrum Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.