Överläkaren Hans Selldén har i trettio års tid hjälpt barn med allvarliga andningsproblem. Foto: Yvonne Åsell/SVT Bo Öhlén

Hans hjälpte barn med svåra andningsproblem – nu är han själv drabbad

Publicerad

Hans Selldén har i trettio års tid hjälpt barn med allvarliga andningsproblem. Men nu har han själv drabbats och idag är samma typ av kanyl som han låtit sätta in på sina patienter livsnödvändig för honom.

Efter tretton års sjukdom med allt svagare muskulatur, idag fungerar fingrar och ansiktsmuskulaturen, värderar Hans Selldén talförmågan högst.

– Den betyder allt. Det är en livskvalitet att kunna kommunicera.

Hans Selldén är en av Sveriges främsta experter på sjukdomstillstånd som kräver halskanyler och respiratorvård. Han har i trettio års tid hjälpt barn med allvarliga andnigsproblem. Ofta har han låtit sätta in samma typ av kanlyl som idag är livsnödvändig för honom.

Specialanpassade kanyler

Det är speciellt viktigt att kanylen tätar ordentligt mot öppningen i halsen, annars läcker respiratorslangen och ingen luft kan passera stämbanden. Patienten får problem med både andningen och talet. Hans Selldén har stor erfarenhet av att prova ut de så kallade trakealkanylerna på sina patienter.

– Nästan varenda patient behöver någon form av anpassad kanyl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer