Hjärtstartare säkrar Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades tre löpare av hjärtstopp.

I år ska ingen behöva dö, hoppas arrangörerna.

Förra året var ett svart år i Lidingöloppets långa historia.

Tre löpare föll ihop i hjärtstopp. Två överlevde.

Nu storsatsar Lidingöloppet och Hjärt-Lungfonden för att hjärtsäkra årets lopp med en särskild hjärtstartare för varje kilometer längs den trettio kilometer långa banan.

-Vi har 44 000 löpare och kanske 100 000 besökare på Lidingön nästa helg, vi vill trygga deras vistelse här, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare Lidingöloppet.

Röst guidar

Hjärtstartarna ligger i väskor som är enkla att bära med sig. När lådan med väskan öppnas guidar en röst exakt hur man ska gå till väga. En viktig hjälp när varje sekund är dyrbar.

Trettio volontärer som utbildat sig i hjärtlungräddning kommer att sköta hjärtstartarna under helgens lopp.

Få överlever

-När så många människor samlas är förstås risken större att något ska hända, säger Anna Fredholm, projektledare Hjärt-Lungfonden och fortsätter:

-Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp. Femhundra överlever. Får man ut fler hjärtstartare i samhället så kan vi också öka överlevnaden.

Världens största

Det är Hjärt-Lungfonden som tillsammans med två försäkringsbolag driver kampanjen ”Hjärtsäkra Sverige”.

Lidingöloppet är världens största terränglopp. Det har arrangerats sedan 1965 och ingår i En svensk klassiker. Loppet är känt för sin tuffa terräng med långa, utmanande uppförsbackar.

Lidingöloppets 30-kilometerslopp hålls i år lördag 28 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.