Hjärtstartare via drönare kan rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtstartare kan göra skillnad mellan liv och död vid hjärtstopp. Nu pågår ett forskningsprojekt inom landstinget där man testar att leverera hjärtstartare med drönare till svårtillgängliga platser i skärgården.

Om en person får hjärtstopp är det livsviktigt att snabbt ge hjärt-lungräddning, och chansen till överlevnad förbättras avsevärt om en hjärtstartare används. Men ute i skärgården kommer tyvärr hjälpen ofta för sent.

– Vi måste få dit en hjärtstartare snabbt, och händer det i områden som skärgården eller landsbygd så tar det ofta för lång tid, säger Jessica Nieminen som är sjöräddare på Sjöräddningssällskapet.

Snabbheten är livsviktig

– För varje minut som går minskar chansen att överleva med tio procent, så vi måste hitta nya metoder för att få fram hjärtstartare tidigt, säger Andreas Claesson, forskare på Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet.

Och det har man gjort genom att flyga ut hjärtstartare med drönare. I somras genomförde landstinget, Karolinska institutet och KTH det unika experimentet tillsammans med Sjöräddningssällskapet. Forskningsprojektet, som går under namnet Drill, visar att en drönare placerad på en sjöräddningsstation kan nå en skärgårdsö tre gånger snabbare än ambulanshelikopter.

– Personen som är på plats måste givetvis larma tidigt och starta hjärt-lungräddning. Men med tillägget av drönare som flyger ut hjärtstartare tror vi att vi kan rädda många fler, säger Andreas Claesson.

Kan transportera blod och läkemedel

För att metoden ska kunna användas i praktiken krävs att Transportstyrelsen ger sjöräddningen tillstånd att flyga drönare utom synhåll. Men först krävs mer forskning på området och fler testflygningar.

Andreas Claesson tror att det finns fler användningsområden för drönare i akuta lägen.

– Detta är ett första steg. Man kan tänka sig att man flyger ut blod, läkemedel eller adrenalinsprutor i samband med allergiska reaktioner. Vi vill börja med att påvisa möjligheterna vid ett vanligt livshotande tillstånd i Sverige, nämligen plötsligt hjärtstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.