Höga böter för vårdföretag

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolagen Aleris, Capio och Hjärt-Kärlgruppen döms av tingsrätten för att ha samarbetat på ett olagligt sätt i samband med en upphandling av vård som Stockholms läns landsting gjort. De tre vårdbolagen döms att betala totalt närmare 30 miljoner kronor konkurrensskadeavgift.

I samband med att Stockholms läns landsting skulle upphandla vård inom klinisk fysiologi 2008 kom Aleris överens med Capio och Hjärt-Kärlgruppen om att parterna oavsett vem som vann skulle dela på de upphandlade uppdragen.

När Konkurrensverket senare fick reda på detta menade man att sådan förlorargaranti inte var tillåten, och 2013 stämde man de tre företagen.

Stockholms tingsrätt går på Konkurrensverkets linje och dömer Aleris att betala 25,3 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Capio ska betala cirka 1,1 miljoner kronor och Hjärt-Kärlgruppen cirka 2,1 miljoner kronor.

– Vi är övertygade om att landstinget och skattebetalarna har förlorat pengar på det här upplägget. Med stöd av för landstinget okända avtal behövde leverantörerna inte konkurrera lika hårt med varandra som de skulle ha gjort under normala omständigheter, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

”Har skett öppet”

Vårdbolagen menar bland annat att samarbetet skett öppet mot landstinget, och pekar på att tingsrätten har sänkt avgifterna de ska betala med 30 procent då vårdbolagen inte anses ha brutit mot konkurrensreglerna uppsåtligen.

– Aleris anser inte att samarbetet med Capio och Hjärt-Kärlgruppen påverkat konkurrensen negativt. Jurister på Aleris går nu igenom om vi ska överklaga tingsrättsdomen till Marknadsdomstolen eller inte, säger Henrik Kennedy som är kommunikationschef på Aleris till SVT Nyheter Stockholm.

Hjärt-Kärlgruppens ombud Anders Lindblom säger till SVT Nyheter Stockholm att deras grundinställning är att man inte gjort något olagligt och att någon konkurrensskadeavgift inte borde utdömts alls.

Capio har redan bestämt sig för att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.